Kapel, school, naaiatelier, zadelmakerij en nu... groepsaccommodatie!

Dit pand in de Kapelstraat heeft een rijke geschiedenis en daarom al veel bestemmingen gehad.

In 1454 werd op deze plek de Corneliskapel gebouwd voor de parochianen in Middelrode. De kapel werd gewijd aan de Heilige Maagd Maria en de heilige Cornelis, de beschermheilige tegen veeziekten en verschillende kinderziekten. Middelrode viel eigenlijk onder de parochie van Berlicum, maar voor de bewoners van Middelrode was de kapel in Berlicum moeilijk te bereiken voor hun kerkelijke verplichtingen. Onder streng toezicht van de pastoor in Berlicum en met flink wat voorwaarden mocht de Corneliskapel heilige missen organiseren. Vooral de absurde voorwaarden zorgden voor grote ontevredenheid van de parochianen van Middelrode. Uiteindelijk werden in 1648 de kapel en haar goederen door de Staten Generaal der Verenigde Nederlanden verbeurd verklaard; De kapel werd een school.

Bouwen en vérbouwen

De kapel is verschillende keren verbouwd en herbouwd, maar in 1837 werd besloten om de kapel - die op dat moment als openbare school dienst deed - af te breken en er een geheel nieuw gebouw neer te zetten. Het huidige woonhuis is toen ook gebouwd en werd bewoond door het schoolhoofd A. van Lith. Door het grote aantal leerlingen en de “low-budget” verbouwingen stonk het vreselijk in de school. Daarnaast werd er slecht geventileerd, voldeden schoolborden niet en waren de waterplaatsen slecht. Er vonden allerlei verbouwingen plaats om deze ongemakken op te lossen, maar het bleef behelpen.

Steeds minder leerlingen

In 1893 wilde de gemeente van Berlicum een nieuwe school bouwen vlakbij de rooms-katholieke kerk van Berlicum, met de bedoeling om de openbare school in Middelrode op te heffen. De bewoners van Middelrode waren het daar niet mee eens, want het was veel te ver weg voor deze kinderen. Na veel gedoe wonnen uiteindelijk de bewoners en mag de school blijven. In 1899 zaten er op de school in Middelrode nog maar 51 leerlingen: 44 jongens en 7 meisjes.

Na de school

De openbare school werd in 1926 verkocht aan het kerkbestuur en werd een bijzondere school, een jongensschool. Maar als in 1957 een nieuwe school op de Pastoor Verlindenstraat start, betekende dat het einde van de voormalige Kapelschool. Er kwam een naaibedrijf genaamd “Lecora” in. Deze maakten dameslingerie. Tragisch genoeg brandde het atelier in 1966 af en werd het verkocht aan Zadelmakerij Langeraap. In 2008 verkoopt de Zadelmakerij het pand aan Theo van der Walle (de vader van Tjeu) die het enige tijd verhuurde. In 2015 verkocht hij het door aan zijn zoon.

Van Cornelis naar... Cornelia!

De Kapel heeft dus vele vormen gekend en een - niet altijd even gelukkige - lange reis afgelegd.
Nu is het tijd om deze bijzondere plek in ere te herstellen. Evelien heeft niet lang na hoeven denken over de naam van de groepsaccommodatie, La Cornelia: "Deze locatie kent veel mannelijke vormen: Kapel voor de Heilige Cornelis, een school voor jongens.. hoog tijd om daar wat vrouwelijks van te maken! Mijn dochter en ik dragen beiden ook de naam "Cornelia", dus met een knipoog naar het verleden omarmen wij nu de toekomst van La Cornelia!"